perjantai 2. lokakuuta 2015

Komposti täyttyy

Kompostikehikot ovat jäämässä liian pieniksi. Haluaisin vähän isommat, vaikka 1,2x1,2 kokoiset kompostit, mielellään harmaantuvasta lehtikuusesta. Maatumisen kannaltakin vähän suurempi komposti olisi parempi. Mutta kun en osaa nikkaroida, niin ostin valmiit kestopuiset kehikot. Hyvä puoli noissa koottavissa kehikoissa on, että korkeutta voi säädellä. Tunsin itseni viime syksynä hetken oikein fiksuksi, kun keksin, että kehikkoa voi korottaa siirtämällä rimoja kompostista, johon käänsin edellisen vuoden maatuneet lehdet.  Alkaa tosin muistuttaa Pisan kaltevaa tornia...  Ehkä ensi kevään tyhjennys- ja kääntämiskierroksen yhteydessä lisään riviin kolmannen kehikon.








Yritän jättää mahdollisimman paljon lehtiä maahan, pensaiden alle, perennapenkkeihin, mihin nyt mahtuvatkin maatumaan niin, etteivät lentelisi naapureiden nurmikoille.  Vaahteran lehtiä on mahdoton saada piiloon, ne on haravoitava.  Ylimmän kuvan jätesäkissä on jo vaahteranlehtiä odottamassa kompostin painumista. Kastelu nopeuttaa painumista, jos vesisadetta ei kuulu. Viime syksyn lehdet ovat muuten maatuneet tosi hyvin, enemmänkin olisin voinut levitellä tuotosta katteeksi pensaille ym.


Pihakoivu on jo pudottanut lehdet, osa koivuista on melkein vihreitä ja muissakin puissa ja pensaissa lehtiä onneksi on, vielä ei ole syksy niin pitkällä!  Aurinko paistaa, on lämmintä, eikä ennustetusta myrskystä näy merkkiäkään.